I.s.m De Kasteelhoeve organiseren wij een wijnproeverij.
- Woensdagavond 26 oktober 201
- Aanvang 19.30 uur
- Einde ± 22.00 uur
- Zaal open 19.00 uur
Wij bieden u de mogelijkheid om een aantal heerlijke wijnen te proeven.
Kosten voor deze proeverij zijn € 2,50 p.p.
Opgeven uiterlijk tot en met 19 oktober.
Alleen voor leden!!
Deze avond is “Vestingzicht” alleen open voor deelnemers deze activiteit.
Download uitnodiging wijnproeverij
Hoewel alle activiteiten van K.B.O. Ouderenbond Geertruidenberg, zoals Biljarten, Kaarten, Bingo, Knutselmiddag en Sjoelclub goed bezocht en succesvol zijn, broeit het bestuur altijd weer op iets nieuws.
Werd er begin dit jaar al een gezamenlijke maaltijd georganiseerd, die bestond uit een drie-gangen menu, gedeeltelijk gesponsord, en geheel verzorgd door Ronald Broeders, nu kwam er uit het ideeën-brein van het bestuur het voorstel van een “Wijnproeverij”.
Al Google-end kwamen zij terecht bij wijnkoper “Kasteelhoeve” te IJhorst, een plaatsje behorende tot de gemeente Staphorst, welke ook op locatie Wijnproeverijen organiseert, aldus geschiedde en werd de datum 26 oktober geprikt.
Totaal 31 geïnteresseerden hadden zich ingeschreven, en zaten woensdag- avond, half acht klaar om zich te laten informeren over het wijn drinken. Gedurende zijn inleiding, stelde de vinoloog zich voor, verklaarde dat de naam “Kasteelhoeve” was afgeleid van de vele “Chateaux”-wijnen, en werd aan iedere deelnemer een lijst met de te presenteren wijnsoorten uitgereikt, waarop men een omschrijving van: de geur, de smaak en de waardering van de wijn kon aangeven.
Onderwijl werden borden en schaaltjes met stokbrood, diverse kaassoorten en tapenades uitgedeeld.
Hierna kon de proeverij beginnen, als eerste de witte wijnen, vijf in getal, elk met zijn eigen geur en smaak. De eerste fles werd voorgesteld, de kurk verwijderd, en alle gereedstaande glazen van een bodempje wijn voor zien, nu werd het glas geheven en beoordeeld op kleur, de volgende handeling: met het glas een draaiende beweging maken (walsen) om de geur over het glas te verspreiden, dan met de neus erboven, om te ruiken.
Dan volgt uiteindelijk het belangrijkste moment, waarvoor iedereen gekomen was: het drinken: een slokje nemen, door de mond rond laten gaan, om alle smaakpapillen goed te stimuleren, om de bedoelde smaak goed tot zich te kunnen nemen. (dat is dus niet om restjes stokbrood tussen de tanden uit te spoelen, of de tapenadepitjes onder het kunstgebit uit te krijgen.)
Na de eerste vijf wijnen, was de rosé van twee verschillende merken aan de beurt, waarbij benadrukt werd, dat rosé niet gemaakt wordt door een fles wit en een fles rood in de emmer te gieten, roeren, en de flessen weer vullen, neen, neen, aan de witte wijn wordt een bepaalde periode de blauwe druif toegevoegd, totdat een bepaalde kleur is verkregen is, en wordt dan weer verwijderd.
Tevens werd ons duidelijk gemaakt, dat van blauwe druiven ook witte wijn gemaakt kan worden, maar van witte druiven geen rode wijn. Na een korte pauze was de rode wijn aan de beurt, ook nu weer vijf verschillende soorten, en volgde weer dezelfde volgorde van handelingen.
Wat echter ook opviel was, dat met het roder worden van de kleuren wijn, ook de hoofden van de deelnemers wat meer op kleur begonnen te komen, want er werd ook weleens stiekem een glaasje leeggegoten bij de buurman/vrouw, omdat het glas weer leeg moest zijn voor het volgende wijntje. Zowel tijdens als na de presentatie konden er vragen gesteld worden, waarvan natuurlijk volgens goed Nederlands gebruik de eerste vraag: “Wè kost dè?”, maar tenslotte kon de vinoloog toch nog een paar bestellingen noteren.
Al met al een zeer leuke, gezellige en leerzame avond, en misschien wel tot een volgende keer.
Jan Leenders
(Klik hier of op een van de plaatjes voor de foto’s van deze avond)